Сноудън призова Швейцария да му предостави убежище
Сноудън призова Швейцария да му предостави убежище / Guliver/Getty Images

Бившият сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън призова Швейцария да му предостави убежище, като каза, че би искал отново да живее в Женева, където някога е работил под прикритие за ЦРУ, съобщи Ройтерс.

Сноудън, който е издирван от САЩ за разгласяване на подробности за американските програми за следене, направи изявлението от Москва по видеовръзка пред публика в Женева след прожекция на наградения с Оскар документален филм "Гражданин 4", представящ неговия случай.

"Бих желал да се върна в Швейцария, някои от любимите ми спомени са от Женева. Това е чудесно място", каза той пред Международния филмов фестивал и форум за правата на човека, където беше попитан по въпроса за убежището.

"Наистина мисля, че Швейцария би била един вид великолепен политически вариант, защото има история на неутралитет", заяви Сноудън, като похвали нейното мултикултурно разнообразие и репутация в областта на правата на човека.

Той каза, че се е обърнал с молба за убежище към 21 страни, повечето от които в Централна и Западна Европа, след като САЩ са анулирали паспорта му и той е бил спрян да пътува за Еквадор. "За съжаление, никоя страна не е казала "да", заяви Сноудън, като хвърли вината върху "политическата намеса" на американското правителство.

Той е бил акредитиран към дипломатическата мисия на САЩ в Женева от март 2007 г. до февруари 2009 г., като се е занимавал с проникване в комуникационни системи.

Швейцария все още има активно американско шпионско присъствие. Мисля, че това важи и за други страни . . . шпионажът е незаконен в Швейцария", каза той.

Сноудън отново заяви, че няма намерение да се върне в САЩ, освен ако не му бъде предложен "справедлив процес". Съгласно сегашните швейцарски закони човек, който иска да подаде молба за убежище, трябва да се намира на швейцарска територия. Сноудън в момента има убежище в Русия.

Източник: БТА