Над 500 безработни са започнали работа през януари
Над 500 безработни са започнали работа през януари / netinfo

452 работни места са обявени в Бюрото по труда през януари в Сливенска област. От тях 281 на първичния пазар, 171 по програми за обучение и заетост, а по насърчителни мерки няма разкрити работни места. Спрямо декември 2014 год. се отчита ръст на общо обявените работни места - със 181, който се дължи предимно на по-големия брой заявки за реалния сектор.

Спрямо януари миналата година се отчита намаление на общо обявените работни места със 120. Това се дължи на по-малкия брой разкрити субсидирани работни места, отчитат от Бюрото по труда в Сливен.

Най-много работни места в този сектор са заявени в отраслите „Преработваща промишленост” (112), „Селско, горско и рибно стопанство” (40 ) и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” (30 ), най-малко работни места са обявени в отрасли „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” и „Операции с недвижими имоти” - по 1 РМ, а в „Добивна промишленост”, „Доставяне на води,  канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”, „Професионални дейности и научни изследвания” и „Култура, спорт и развлечения” няма обявени такива.

Постъпилите на работа от бюрата по труда от Сливенска област през месеца са общо 506, като 87.2 на сто от тях са устроени чрез посредничеството на бюрата по труда. От тях в реалния сектор са се реализирали 259 души, а на субсидирани работни места – 179. Сравнението с декември 2014 г. показва увеличение на общо започналите работа - с 48 лица, дължащо се в по-голяма степен на нарастването на започналите работа в реалния сектор, но и устроените на работа на субсидирани работни места също са повече - с 13.

Безработните, които са започнали работа без посредничеството на Бюрото по труда са 65 души, с 4 по-малко от миналия месец, и с 44  също по-малко от януари 2014 г.