Филмът Дякон Левски тръгва в киното в Добрич
Филмът Дякон Левски тръгва в киното в Добрич / Дарик Добрич

Българският филм "Дякон Левски" (част първа) може да бъде гледан от днес в добричкото кино "Икар". Премиерната прожекция е от 19.00 ч. Дългата 3 часа и 40 минути лента ще бъде показана в две части, като втората стартира идния петък, 13 март. Билетите са с цена 5 и 6 лева. Прожекции има във всички дни на седмицата.

Филмът на сценариста и режисьора Максим Генчев за Апостола на свободата Васил Левски породи бурни дебати след излизането си на екран в столицата около 19 февруари. Наследница на сестрата на Левски го определи като абсурден и исторически абсолютно недостоверен. Към мнението си се приъсединиха много разочаровани зрители, както и жители на родния град на Апостола - Карлово. В много интервюта, авторите и актьорите пък защитиха произведението си. В анотацията за филма пише: "Ще видим историята на Левски такава, каквато никой досега не е разказвал. През голямата любов, през саможертвата и себеотрицанието към бесилото и смъртта... Левски не е клише. Той не е изхабен от употреба образ. Той оживява в една нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив, емоционален, едновременно човек и светец."

В "Дякон Левски" участват Веселин Плачков, Ники Сотиров, Деляна Добрева, Максим Генчев и мн.др. Оператор е Христо Генков. Музиката е на "Исихия". Сърежисьор е Николай Генчев.