Какво означава знакът @?
Какво означава знакът @? / Thinkstock/Getty Images

Какво означава знакът @?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Странно е, че сме избрали да му викаме „маймунско а". Това е заради опашката. Сред прякорите му има и други животински асоциации с въпросната опашка. Например мишка, котка, куче, червей, гъсеница, слонско ухо. Но ние си даваме сметка какви маймунджилъци се крият зад този символ и сме се насочили правилно. Ако сте от онези хора, които търсят българската следа във всичко, тогава може би вече знаете, че този знак съществува в Манасиевата хроника от 1345 година и това не е имейл адреса на преписвача, а началото на „амин". Опашчицата на а-то е завъртяна, без да се вдига ръката около цялата буква. Ех, че гордост. Само не става ясно дали от калиграфска гледна точка или има някакъв друг смисъл. Това е важно.

Съществуват и други ръкописи, в които а-то е украсено по този начин. Да, по-късни от Манасиевата хроника, така че тя е първа, но това означава само, че малкото „а" е имало варианти на изписването по по-специален начин, за да не бъде малко. Или по-точно хем да е малко, хем да не е. Стотина години по-късно в Арагонския ръкопис „маймунското а" вече е употребено в друг смисъл-като мярка за тегло. Тук вече не става дума за украса на буква, а за конкретен символ, който пести място, хартия и мастило. В Средновековието подобни символи е имало, ние вече сме говорили за доста от тях. Ето ви пример с амперсанд . Така че маймунката може да е за красота, а може и да е за някакво улеснение, за нещо специално. Тя например може да означава „всеки по"-10 сандъка@сто ябълки. Не знам защо точно ябълки. В математиката винаги се дават примери с ябълки.

По тази причина в английския език от определен момент нататък символът се употребява като математически знак. Така той попада в различни търговски документи и значението му е да обясни кое по колко върви. От 1961 година този символ е включен в клавиатурата на IBM, заедно с други символи с икономическо значение. Този конкретно означава „по". Така маймунката си виси над двойката, всъщност в старата клавиатура над буквата R и се използва толкова често, колкото да речем #. Между другото # е особена работа, но за него друг път, в друга Питанка.

Виси си значи „маймунското а", виси си известно време, докато през 1971 година Рей Томлинсън не го използва, за да адресира съобщение от един програмист към друг. Понеже това съобщение трябва да обозначава индивидуалния адрес на човека и компютъра, от който го изпраща, трябва да съществува и свързващ знак, ама не много популярен, за да не обърка операционните системи. И така видял Рей въпросното значе, което не се използвало почти за нищо, и ето ви новия живот на кльомбата, днес супер популярна, макар че за една бройка да изчезне напълно.

Иначе се твърди, че кльомба значело на старобългарски грозно написана буква, ама на ваше място не бих се предоверявал на тази информация. За етимологията на кльомба не остана кой знае колко време, но тя е свързана с клон и странните завъртулки, който правят дърветата с клоните си.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате