Тодорова: Неуместно е да се търси вина в КЕВР за договорите с американските ТЕЦ-ове
Тодорова: Неуместно е да се търси вина в КЕВР за договорите с американските ТЕЦ-ове / снимка: БГНЕС

Да се търси вина в енергийния регулатор за дългосрочните договори за изкупуване на ток от американските централи не е уместно, тъй като Комисията за енергийно и водно регулиране не е страна по тях. Това каза председателят на КЕВР Светла Тодорова пред депутати по време на заседание на парламентарната комисия за контрол над дейността на регулатора, предаде БГНЕС.

Тодорова получи въпрос от председателя на комисията Искрен Веселинов, който се позова на медийни публикации относно големите печалби на двете американски централи, съответно 26% и 29% за 2014 година. Темата бе подхваната и от гостуващия на заседанието на комисията представител на гражданска организация Стефан Гамизов. Той попита членовете на КЕВР дали те са регулаторен или регистриращ орган, след като няма какво да направят по отношение на цената на тока от въпросните централи.

Комисията в никакъв случай не е регистратор - по закон тя е регулатор, отвърна Светла Тодорова, но подчерта, че когато дългосрочните договори с американските централи влизат в действие, те са били одобрени от комисията, но само в началния момент и няма как да се търси днес вина за това какви са финансовите модели и какви резултати дават. Регулаторната комисия не може да въздейства върху дългосрочните договори, категорична бе Тодорова.

По време на заседанието на парламентарната комисия за дейността на КЕВР стана ясно, че ЕРП-тата вече се справят по-добре с отчитането при сметките за ток. Тодорова припомни случая с фактурирането при "Енерго-про", но обясни, че като цяло в сравнение с минали периоди няма повторяемост на нарушенията при трите ЕРП-та и "дружествата значително са подобрили работата си". КЕВР скоро ще се произнесе по отношение на санкциите за случая с „Енерго-про" от началото на годината, когато хора в Североизточна България получиха две фактури с един и същ падеж.