Отпадат ограниченията за безплатна рехабилитация
Отпадат ограниченията за безплатна рехабилитация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отпадат ограниченията за безплатна рехабилитация
78403
Отпадат ограниченията за безплатна рехабилитация
  • Отпадат ограниченията за безплатна рехабилитация

Ограниченията, които предвиждаха всеки от нас да има право на седем дни безплатна рехабилитация, само веднъж годишно, отпадат. Около това решение се обединиха от Надзорния съвет на Здравната каса и от Лекарския съюз по време на заседание на съвета, което се проведе този следобед.

Мотивът на лекарите бил, че няма как в една методика за финансиране на болниците да има текст, който дискриминира българските пациенти. С отпадането на ограниченията се предвижда, ако примерно някой има болки в гърба или кръста и се възползва от рехабилитация, а по-късно през годината скъса менискус, да не се налага той да чака следващата година, за да получи безплатна рехабилитация.

Преди седмица от Асоциацията по рехабилитационна медицина информираха, че тихомълком се подготвя текст, който ако влезе в сила, ще дискриминира всички български пациенти. Той предвижда всеки от нас да има право на седем дни безплатна рехабилитация за цялата година, информира председателят на асоциацията д-р Татяна Ангелова.

„Тоест, ако си приет, защото си изстинал през зимата и нещо ти се случи на опорно-двигателния апарат, примерно ако счупиш крак, ти вече нямаш право на рехабилитация, защото веднъж в годината си използвал. Това е невероятна дискриминация на всички пациенти”, посочи Ангелова

След като днес, на заседание на надзорния съвет на Здравната каса, от Лекарския съюз са възроптали срещу въпросния текст, надзорът взел решение той да не влиза в сила, информира председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.

„Ами отпадна, защото мотивът на Лекарския съюз е, че няма как да има дискриминационен текст в една методика. Не може да е записано, че имаш две заболявания, но, че имаш право да лекуваш само едно. Затова и касата го прие без възражения, текстът отпадна, така че ако човек има две заболявания - неврологично и ортопедично - да получи помощ и за двете”, обясни д-р Райчинов.

След като и представителите на Здравното министерство са подкрепили отпадането на тези ограничения, не стана ясно кой всъщност ги е предложил. С тази корекция за нуждаещите се от рехабилитация днес съветът окончателно прие новите правила за финансиране на болниците, информира заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

„Двата съвета отново потвърдиха категорично желанието си да работят съвместно. С тези корекции, заедно приеха методиката. Сега тя ще се върне обратно в Министерството на здравеопазването, за да бъде представена на заседание на Министерския съвет”, уточни д-р Бойко Пенков.

Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация

Новата методика предвижда лечебните заведения тази година да получат до 95% от средствата, с които са разполагали през 2014 г.

До средата на годината трябва да бъде изготвен документ, който да регламентира листите на чакащи пациенти. В него ще бъде записана информация по отношение на това в какви срокове да се правят контролните прегледи на отложените пациенти. Към момента обаче документът съществува само като идея и все още не е започната работа по изготвянето му.

С отпадането на ограниченията се предвижда, ако някой има болки в гърба или кръста и се възползва от рехабилитация, а по-късно през годината счупи крак, да не се налага той да чака следващата година, за да получи безплатна рехабилитация.

Днес съветът окончателно прие новите правила за финансиране на болниците. Tе предвиждат лечебните заведения тази година да получат до 95% от средствата, с които са разполагали през 2014-а.