Кръвожадният вожд на хуните оживява на търновска сцена в суперпродукцията „Атила”
Кръвожадният вожд на хуните оживява на търновска сцена в суперпродукцията „Атила” / плакат: организатори

Кръвожадният вожд на хуните ще оживее на великотърновска сцена. Държавна опера- Бургас гостува в старата столица със суперпродукцията си „Атила”. Постановката е насрочена за 31 март от 19 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Пищни костюми, нетрадиционни декори, атрактивно осветление и блестящи изпълнители очакват любителите на оперното изкуство.

„Този спектакъл е много пищен и динамичен. Оперната картина не е застинала, каквато сме свикнали да я виждаме. Всичко върви като на кино”, анонсира директорът на Държавна опера- Бургас Александър Текелиев. Той припомни, че легендарният спектакъл на Джузепе Верди е представен за първи път в страната именно в Бургас. Великотърновската публика ще усети силата на Атила, но и страховете и слабостта му. Ще видят как непобедимият вожд се предава на любовта, която в последствие го погубва.

Българо- румънският екип в лицето на режисьора Огнян Драганов и сценографа Каталин Алборе ще разкрият реалният образ на хунския вожд. „Искаме да покажем не Атила, който идва с огън и меч и унищожава всичко. Ще покажем човек, който се сблъсква с нова цивилизация, един вожд, който бива победен от нещо, което е дълбоко в него- от любовта и от различните християнски ценности, имащи отражение и в него, и в прогнилата римска империя”, посочи режисьорът на спектакъла. Той загатна, че операта ще завърши трагично, но търновската публика ще види по- различен финал.

Уникалните костюми и атрактивните декори са дело на румънския сценограф Каталин Алборе. „Не сме възнамерявали да правим историческа възстановка, а да покажем борбата за надмощие и любов”, обясни той.

Басът Делян Славов ще влезе в ролята на кръвожадния Атила. Едно от най- добрите сопрана в страната Йоана Железчева ще изиграе фаталната красавица Одабела. В суперпродукцията участва хор от 40 души, които ще сменят четири различни визии и ще се превъплатят в хуни, римляни и ермити. Билетите с цена между 6 и 12 лв. ще бъдат пуснати в продажба от утре.