Семинар събира родители на деца с хронични заболявания
Семинар събира родители на деца с хронични заболявания / live.varna.bg

Семинар за родители на тема „Интегриране на деца с хронични заболявания и на деца, изискващи специална диета в детските заведения и училищата във Варна“ ще се проведе днес от 9.30 ч. в зала „Варна“ на общината. Инициативата е част от проекта за интегриране на деца с хронични заболявания в детските заведения, подета от детските клиники на УМБАЛ „Света Марина”, община Варна и пациентски организации на хора с редки болести.

Лектори ще бъдат проф. Виолета Йотова, доц. Миглена Георгиева и доц. Ружа Панчева от УМБАЛ „Света Марина“.  Участие в семинара ще вземат д-р Калоян Куков - психолог, и д-р Елена Шейтанова - представител на ТЕЛК-Варна. По време на събитието ще бъдат презентирани социалните и здравни услуги, предлагани от общината.

До момента в рамките на проекта oбщината е поела ангажимент за приготвяне на храна за малките пациенти с глутенова непоносимост, алергии, и други метаболитни редки заболявания. Това ще улесни интегрирането им в масови детски и учебни заведения. Университетската болница „Св. Марина“, Медицинският университет и общината пък стартираха пилотен проект за грижа за децата с диабет в детските градини и ясли.