Кой е кръстникът на грейпфрута?
Кой е кръстникът на грейпфрута? / Thinkstock/Getty Images

Кой е измислил името на грейпфрута? Grape значи грозде, fruit е плод. Грейпфрут- гроздов плод. Какво му е гроздовото точно и кой малоумник го е нарекъл така?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Справедлив гняв усещаме, а и с пълно право. Сега ще посочим малоумника.

Първо, нека изясним, че грейпфрутът е щастливо стечение на обстоятелствата. Това е естествен хибрид и съществува едва от края на XVIII век . Виновни са особените карибски условия, на които дължим, ако си спомняте, и жълтите сладки банани. Помните, че неотдавна говорихме за тях. Когато европейците откриват Новия свят, те са впечатлени от плодородието му и решават да посадят там разни плодове, които познават от по-рано, а не откриват там. Так в Америка попадат портокалите и помелото. Те са азиатски плодове. Портокалът идва от Китай и е разпространен в целия свят, така че след откриването на новите земи за там тръгват първите портокалови семена, както и първите семена на помелото. Помелото е още по-старо от портокала и идва от Югоизточна Азия. То не е толкова сочно и всъщност е прародител на портокала, след хибрида между помелото и мандарините. Заради новите условия в Карибския басейн портокалите стават по-сладки от известните преди това. И така по естествен път хората откриват нов плод-хибрид между помело и сладък ямайски портокал.

За първи път е описан през 1750 година от Хугес в книгата му "Естествена история на Барбадос". Наречен е „забранен плод". И наистина новият плод е много сочен, сладък, месест, по-едър. Дори латинското му име е Citrus paradis . Едно от чудесата на Барбадос. Така го наричат в началото. Хората в Барбадос обаче, местните, не познавали този плод, защото и за тях бил нов. Не е портокал, не е и помело, не могат да го наричат райски плод, защото те не са в рая, те са си в Барбадос. Правело им впечатление, че расте на гроздове. Така чисто визуално народната традиция в Барбадос кръстила плода гроздов-гроздов плод, грейпфрут. Но хората, които го наричали така били сравнително малко, а и плодът нямал разпространение извън Барбадос до късния ХІХ век. Тогава е забелязан от американските производители на плодове и ранният пионер на цитрусовата индустрия Кимбъл Атут, който пръв започва масовото отглеждане на райския плод. През 1906 година именно той открива случайно и розовия, наречен тук червен грейпфрут. Самият Атут предпочитал да нарича плода с народното грейпфрут, а не Citrus paradis. Именно американците избират това име. Те и до днес са най-големият производител на грейпфрути в света. Три път по-малко произвеждат Китай и Южна Африка.

Да обобщим. Малоумниците, нарекли хибрида между помело и портокал гроздов плод, са коренните жители на Барбодос, на които направило впечатление, че новият плод расте на гроздове, не че има нещо общо с гроздето. Така го наричали помежду си, докато плодовата индустрия не открила потенциала му и това станало вече официалното име.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате