Изложба на съвременна индийска живопис откриват в Русе
Изложба на съвременна индийска живопис откриват в Русе / netinfo

На 6 март (петък), от 17.30 часа в Художествената галерия на ул. „Борисова” № 39 ще бъде открита изложба „Умозрителност”, организирана от Посолството на Република Индия, Индийския съвет за културни връзки и Индологическа фондация „Изток – Запад”. Тя е първата по рода си в България. От 2008 г. пътува по света, за да запознава широката публика с уникалността на индийската модерна живопис. Фигуративната форма в съвременното изкуство на Индия е представена в творбите на четиринадесет от най-известните индийски художници на националната и международната художествена сцена. Хронологическият обхват на колекцията включва почти 70 години от развитието на индийското изкуство.

Изборът на художниците не претендира за цялостен анализ на историческото развитие на изкуството в Индия. Целта е да се провокира вниманието на публиката към различните стилове и жанрове, които запазват своето влияние до наши дни. Кураторът на изложбата, изтъкнатата художничка Анджоли Ила Менон, чиито творби също са включени в експозицията, е подбрала автори, обединени както от естетиката, така и от вътрешната взаимовръзка между творбите.

С музикално изпълнение по време на откриването ще се включат Светлана Анчева (обой) и Мартина Ябланска (арфа). Експозицията ще продължи до 27 март 2015 г.