Руски дипломат популяризира в Кърджали програма за прием на студенти във ВУЗ-ове на Русия
Руски дипломат популяризира в Кърджали програма за прием на студенти във ВУЗ-ове на Русия / netinfo

За да популяризира програмата за прием на студенти в руски висши учебни заведения, в Кърджали пристигна първият секретар на посолството на Русия  в столицата Робърт  Шестаков. Той се срещна с обществения посредник на община Кърджали Расим Муса от когото поиска съдействие за развитие на образователни и културни връзки между ресорните институции в Кърджалийския регион и в Руската федерация. По думите на руския дипломат другата цел на неговото посещение е да бъде насърчено изучаването на руски език в училищата на областта.

От думите на Шестаков стана ясно, че в момента Руската федерация финансира прием  и следване на 150 българи и потомци на руски граждани от България в университетите й по избор. Във федерацията функционират над 1000 висши учебни заведения с над 200 специалности. Приоритетни са нанотехнологиите, биотехнологиите, възобновяемите източници на енергия. През миналата година при обявени 50 места, са били записани за студенти 127 български граждани. Преобладаващ бил интересът към  фундаментални науки, като най-много желаещи е имало за специалността психология.

Срокът за подаване на документи в Руския културно-информационен център е 20 март 2015 г. Тези които се колебаят, могат да получат информация от сайта на центъра и да депозират документи догодина.

Той поясни,че българските студенти ще получават стипендии,безплатно медицинско обслужване и ще имат право на работа. За студентите има изградени специални компании, в които те могат да работят по специалността си.

 

Готов съм да съдействам създадените между нас контакти и Вашите предложения да стигнат до по-високи нива. Ще провокираме интереса на младите хора и се надявам и от Кърджали да има желаещи да следват в Русия, сподели от своя страна обществения посредник на Кърджали Расим Муса.