Работещите в „Титан АС” ЕООД – Видин започват ефективна безсрочна стачка от утре
Работещите в „Титан АС” ЕООД – Видин започват ефективна безсрочна стачка от утре / Дарик Враца

Работещите в „Титан АС” ЕООД – Видин започват ефективна безсрочна стачка от 5 март 2015 г. Това обявиха представителите на Стачния комитет на работещите в „Титан АС” ЕООД – гр. Видин и на Стачния комитет на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ днес.

До решението за стачка се стигна, след като работещите в дружеството не са получавали заплати вече осем месеца. Синдикатът в дружеството е провел преговори с ръководството, но социалното напрежение сред колектива е ескалирало, тъй като не бе изпълнено постигнатото Споразумение за поетапно изплащане на работните заплати, дължими за периода от м. юли 2014 г. до м. февруари 2015 г.

Работещите в дружеството заявиха, че безсрочната стачка ще продължи до изплащане на всички дължими и забавени трудови възнаграждения.

На брифинга представителите на стачните комитети обявиха, че са потърсили решение на казуса от Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА). До това се е стигнало, след като ръководството на дружеството е отказало да подпише Споразумение по чл. 14, ал. 1 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (осигуряване на условия за осъществяване през време на стачка на дейности, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за задоволителното комунално-битово обслужване на населението). С Решение от 19 февруари 2015 г. на Арбитражната комисия при НИПА се определят дейностите, които трябва да бъдат изпълнявани за времето на ефективните стачни действия.

 

Само преди седмица общинското ръководство на Видин пък даде срок до 5 март града да бъде почистен, като занапред се спазва приетия график.