Връщат измервателните уреди за горива в данъчните складове
Връщат измервателните уреди за горива в данъчните складове / снимка: БГНЕС
Връщат измервателните уреди за горива в данъчните складове
78363
Връщат измервателните уреди за горива в данъчните складове
  • Връщат измервателните уреди за горива в данъчните складове

Да се върнат измервателните уреди вътре в данъчните складове, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в закона за акцизите и данъчните складове. Към момента такива измервателни уреди има на входа и на изхода. Разпоредбата ще доведе до реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели, като мярка и начин за определяне размера на дължимия акциз, е записано в мотивите на промените, внесени от реформаторите.

Мартин Димитров от реформаторите каза, че уредите са били демонтирани по време на мандата на кабинета „Орешарски". Той цитира мотиви към наредба на финансовото министерство по време на управлението на Орешарски: „Информацията, генерирана от средствата за измерване, е в изключително голям обем с променливи величини и трудна за обработка". Тоест по време на мандата на Орешарски Министерството на финансите стига до извода, че тази информация е трудна за обработка и по тази причина взема решение за премахване на измервателните уреди вътре в акцизния склад в „Лукойл", каза Димитров.

База „Росенец" е най-големият склад в България, напомни Емил Димитров от Патриотичния фронт. „Неслучайно и база Атия е построена там, за да може да го охранява, а „Росенец" е изнесен от другия край на залива, за да може, ако стане крупна производствена авария, да не пострада градът", допълни той. Димитров каза, че в склада има замерна станция, която мери 17-18 вида флуиди, горива по различен начин и с различна температура. „Тази замерна станция не успя с години да бъде ремонтирана по начин, който вярно, ефективно да мери. От този склад посредством тръби горивото се транспортира както до „Лукойл", така и до базите в страната и е възможно, когато правиш извадка, да се окаже, че имаш голямо количество гориво, което ти е представено като налично, а то вече да е продадено, което не е маловажно за бюджета", каза Димитров.

От своя страна Валери Симеонов от ПФ попита колегите си дали могат да си представят през 21 век измерването на постъпващите на територията на страната количества за преработка на гориво да се мери по водолинията. Това ни връща във времето на Колумб, каза той.