Старозагорци пяха химна на България в знак на признателност
Старозагорци пяха химна на България в знак на признателност / Община Стара Загора

Стотици старозагорци на площада пред общината тази вечер запяха химна на Република България в знак на почит и признателност пред паметта на загиналите за Свободата на Родината. С военен ритуал и тържествена заря-проверка завърши празничната програма на Община Стара Загора за отбелязването на 137-та годишнина от Освобождението на България от османско робство.

Под звуците на музиката на Военния духов оркестър заеха мястото си на централния булевард пет представителни роти на Втора механизирана бригада. Строя прие командирът бригаден ген. Димитър Илиев, който покани на трибуната председателя на Общинския съвет Емил Христов, областния управител Георги Ранов, ген. Илиев, полк. Зарко Шишманов, началник на Военното окръжие и д-р Даниел Вълчев, зам.-председател на постоянната комисия по здравеопазване и екология в Общинския съвет.

„Трети март е ден, в който стоим на колене пред подвига на знайни и незнайни воини. С кръвта си те написаха и ни завещаха най-славната страница от нашата история", каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

„Днес отново преосмисляме свободата като ценност и достойнството ни като българи. Стара Загора е дала десетки хиляди жертви, пролели кръвта си за идеала за свобода. 137 години по-късно, днес се нуждаем от единение, за да предадем на децата си завета да пазят свободата. Да строят с разум и сърце своя нов по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България и нашата любима Стара Загора. Нека сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, положили костите си по пътя на свободата", призова Иванка Сотирова.

Литературна композиция за празника представиха актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" Диана Найденова и Ивелин Керанов. Пред множеството, изпълнило площада на общината, вечерната проверка припомни поименно героите, загинали за национално освобождение. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им. Заедно с ротите и военния духов оркестър площадът запя химна на Република България. На фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници '', войници поднесоха гирлянда на славата на Паметника на защитниците на Стара Загора в парк „5 октомври". Кулминацията на вечерта бяха празничните салюти и илюминации, окрасили вечерното небе.