Поход до Кръста на свободата
Поход до Кръста на свободата / Пресцентър

Националният химн, в изпълнение на родолюбци от Симитлийско, отекна в полите на Пирин планина.

По традиция деца и възрастни признателни към делото на героите ни освободители от в община Симитли честванията на 3 март започват от връх Кръста, в едноименната местност край село Ракитна.

Стадо от десетина кончета, някои от които обяздени от местни самодейци, пременени в народни носии, поведоха групата по тесните пътечки към заветното място на свободата – връх Стайковец, в местността Кръста. До там са стигнали руските воини, предвождани от майор Орлински, докато глашатаите ги застигнат и известят за постигнатото примирие и свободата.

Така с годините местните знаят историческото място като връх Кръста. Там е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

И тази година на 1100 метра височина родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински на връх Кръста. Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов положиха венец на признателност, групата признателни симитличани коленичи в мълчание в памет на героите- освободители. След това националният химн отекна по западните склонове на Пирин.

Тази вечер в близост до паметника местните хора ще запалят голям огън - така, както прадедите им съобщили радостната вест на жителите от околните махали в подножието на Пирин. Огънят е толкова високо, че се вижда от всички населени места в общината. Тържествени огньове палят и в общинския център Симитли. Венци на признателност ще бъдат положени тази вечер на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”.