Стотици почетоха Трети март с празнично шествие
Стотици почетоха Трети март с празнично шествие / live.varna.bg

Въпреки дъждовното време стотици варненци се включиха в празничното шествие по повод Националния празник Трети март. Тържествата започнаха с празничен молебен за България, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. След това бе издигнат националният флаг, а представителни части на ВМС преминаха в тържествен марш под съпровода на духовия оркестър на Военноморските сили.

Точно в 9,40 от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” тръгна празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, в което се включиха областният управител Стоян Пасев, народни представители, общински съветници, много общественици, ученици, преподаватели, семейства с деца и ветерани от войните. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на граф Игнатиев, а по-късно - пред паметника на украинските войни и пред паметника на руските войни в Морската градина.

Слова по повод 137-та годишнина от Освобождението на България от турско робство произнесоха генералният консул на Руската федерация във Варна – Сергей Лукьянчук, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.