С венци и цветя Шумен отбеляза 137 години от Освобождението на България
С венци и цветя Шумен отбеляза 137 години от Освобождението на България / netinfo

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, пред паметника на загиналите във воните Шуменци започна официалното честването на Националния празник - 3 март в Шумен. На пл. „Кристал" се събраха кметът на града Красимир Костов, областния управител Донка Иванова, депутатите Ралица Тодорова, Любомир Христов, Иван Иванов, председателя на местния парламент проф. Георги Колев, военни и много шуменци.

„Пътят на свободата, пътят до Трети март започва от хайдушките пътеки, минава през революционните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до днешната свещена дата. Днес, 137 години след паметните събития от 1878 година ние прекланяме глава пред жертвите на тази кауза", заяви в тържественото си слово кметът Красимир Костов.

С венци и цветя Шумен отбеляза 137 години от Освобождението на България
netinfo

Той каза още, че българското начало се ражда от кръвта на хилядите знайни и незнайни руски, украински, белоруски, румънски, финландски воини и български опълченци, оставили костите си на бойните полета на Руско-турската Освободителна война.

„Днес, в празничния ден, заредени със силен патриотизъм трябва да изразим преклонение пред Майка България! Да осмислим посланията на времето, да си спомним заветите на българските национални герои и да насочим мисъл и дела, към днешния и утрешния ден - за да я има България! Поклон пред величието на загиналите за свободата на България! Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!", заяви още градоначалникът.

След това той раздаде десетки знамена на събралите се шуменци. Отбелязването на празника продължи с тържествено издигане на Националния флаг, пред сградата на Община Шумен.

С венци и цветя Шумен отбеляза 137 години от Освобождението на България
netinfo