Спуснаха 25-метрово знаме от фасадата на шуменската болница
Спуснаха 25-метрово знаме от фасадата на шуменската болница / снимки: Дарик-Шумен

Огромен национален трибагреник бе поставен днес, на Националния празник на България, на фасадата на шуменската многопрофилна болница. Инициативата е на Сдружение „Пазители на Българщината" и е в подкрепа на кампанията „Да развеем българското знаме".

Спуснаха 25метрово знаме от фасадата на шуменската болница
netinfo

Внушителният флаг, с размери 25 метра дължина и 4 метра ширина, е дарение за болницата от местния бизнесмен Климент Климентов - член на Сдружение "Пазители на българщината". Осъществяването на идеята е неговата лична патриотична кауза, която той е поел пред организацията като подвойвода на шуменската чета "Панайот Волов". Родолюбивият акт, организиран от войводата Елена Андерсон е получил одобрението на ръководството на лечебното заведение.

Спуснаха 25метрово знаме от фасадата на шуменската болница
netinfo

Трикольорът бе спуснат по фасадата на Хирургическия блок под звуците на националния химн. Знамето бе спуснато от алпинисти и стабилно закрепено вертикално от най-горния етаж на болницата, като по този начин то ще се вижда отдалече.

Спуснаха 25метрово знаме от фасадата на шуменската болница
netinfo

„Искаме да съхраним българските традиции, фолклора, всичко което са ни завещали нашите деди и за което са проливали кръв", заяви Елена Андерсон. Призовавайки на днешния 3 март всеки българин да постави националното знаме на видно място в дома си. Тя изказа своята благодарност на директорът на болницата д-р Юлия Димитрова за оказаното съдействие. „Знамето ще остане тук завинаги, а досега в Шумен не е имало такъв трибагреник, поставен на такова място", каза още войводата на шуменската чета „Панайот Волов".

Спуснаха 25метрово знаме от фасадата на шуменската болница
netinfo

„Това е инициатива, която цели да възвърне духа на българина, този трибагреник е един монумент за мен и ще остане тук, за да напомня на жителите на Шумен, че са българи", заяви и шуменският хореограф Иван Иванов.