Многохилядни траурни шествия в градове на Русия в памет на Немцов
Многохилядни траурни шествия в градове на Русия в памет на Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Хиляди участници събраха вчера шествията в памет на убития руски опозиционер Борис Немцов в различни градове на федерацията. Според московската полиция, цитирана от Интерфакс, в столицата са дефилирали 15 500 души, организацията "Бял брояч" говори за 51 600 участници, а организаторите на траурната процесия - за 50-60 000, отбелязва в коментар Би Би Си.

Демонстрации, но много по-малобройни, имаше също в Санкт Петербург, Екатеринбург, Казан и други градове, напомня руската редакция на медийната корпорация.

Най-големите руски телевизии решиха да не излъчват пряко събитието в Москва и се ограничиха с кратки репортажи. В пряк ефир предаваше само кабелната телевизия "Дожд", се изтъква в материала.

Би Би Си пише за "огромен брой руски знамена и плакати: "БориСЕ", "Борис, ти беше прав", "Тези куршуми са изстреляни по всекиго от нас" и "Лустрацията е неизбежна".

Михаил Касянов - съпредседател на партия РПР-ПАРНАС наред с Немцов и един от организаторите на московското шествие, предложи Големият Москворецки мост - място на престъплението от 27 февруари, да носи занапред името на загиналия опозиционер.

"Борис бе разстрелян заради истината, заради позицията си против корупцията и бандитите. Борис бе посветил целия си живот на демократична Русия. Решиха да го убият. Кои са тези хора? Ние сме наясно. Това са онези, които, призовани от тъмните сили, казват, че демократите са предатели", цитира Би Би Си думи от слово на Касянов, произнесено на местопрестъплението.

Водещи украински политици почетоха вчера паметта на Немцов на церемония в центъра на Киев. Стотици хора излязоха на траурно шествие във Вилнюс, столицата на Литва. Възпоменателна акция за Борис Немцов се състоя в Лондон край сградата на руското посолство, се казва още в материала.

Източник: БТА