Как да получим обезщетение за лоши храни?
Как да получим обезщетение за лоши храни? / Guliver/Getty Images

Санкциите, наложени от Агенцията по храните за миналата година, възлизат на над 2 млн. лева. Голяма част от тях са след сигнали на бдителни потребители.

Лимон с оцветител, хлябове с боя и с плесен, салам с парче метал - това са само част от сигналите, получени само през последните няколко дни в Novanews.bg.

Подобни оплаквания заливат ежедневно Агенцията по храните. А разваленото мляко далеч не е най-страшното, за което  са чували експертите. Имало е дори сигнали за наличие на мишки в консерви.

Нерядко обаче потребителите се обръщат към експертите с абсурдни въпроси. Класацията води сигнал на потребител, че след консумация на канела и ходене до тоалетна, мирисът не съвпада с този на продукта.

Отвъд куриозите - факт е, че оплакванията на хората са все повече с всяка изминала година. Но не защото храната ни става по-лоша, поне според експертите.

Потърпевшите имат реален шанс да получат обезщетение от производителя. Само ако не допускат следните често срещани грешки. 

„Те отиват и преговарят с касиерката, която просто няма правомощия. Затова винаги си тръгваме изпокарани. Затова първият съвет е - търсете този, който може да взима решения в рамките на дадена фирма - директор, управител”, съветват експерти. 

Съвет номер две е да бъдем балансирани в претенциите си. И съвет номер три - да запазим добрия тон. Едно писмо, което изразява потребителско разочарование, има повече шансове за успех, от това, което е изпълнено с гняв.

Източник: Novanews.bg