ИД освобождава пленени християни срещу откуп
ИД освобождава пленени християни срещу откуп / снимка: sxc.hu

Джихадистите от екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) освободиха в неделя срещу откуп 19 християни асирийци, държани от тях в плен, съобщи организаторът в Асирийската мрежа за човешки права Усама Едуард, базиран в Швеция, цитиран от АФП.

"Пленниците са пристигнали с два автобуса от Шададе (под контрола на ИД в провинция Хасакия, където бяха държани) в град Хасакия, където са посрещнати от асирийския епископ Ефрем Атнаейл", уточнява активистът.

Според него религиозен трибунал на ИД е решил в събота да ги освободи срещу откуп за всяко семейство, определен от ИД като "джизие" (или "харач" - данък, който немюсюлманите трябва да плащат).

"Докато чакат да получат сумата, ИД са задържали момиченце на 10 години и майка му", доверява Едуард. Той не съобщава размера на откупа сега, но през ноември отвлечени от ИД асирийци трябваше да се откупят с по 1700 долара на човек.

Миналата седмица джихадистите отвлякоха 220 асирийци от тази провинция, населена предимно с кюрди. Около 5000 успяха да избягат преди настъпването на джихадистите.

Около 30 000 асирийци, общност от приелите най-отдавна християнството, живееха в Сирия преди началото на конфликта на 15 март 2011 г. Мнозинството от тях - в Хасакия.

Източник: БГНЕС