Парламентарните избори в Египет ще се проведат по нов график
Парламентарните избори в Египет ще се проведат по нов график / снимка: Guliver/Getty Images

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова днес правителството спешно, в рамките на един месец, да внесе поправки в избирателния закон, след като Върховният конституционен съд го призна за неконституционен в частта, определяща границите на избирателните райони в страната, предаде Ройтерс.

Решението на съда обърка плановете на правителството за провеждане на дългоочакваните парламентарни избори, които трябваше да започнат в края на март и да продължат до май. След обявяването на съдебното решение тази сутрин говорител на египетската Върховна избирателна комисия съобщи, че тя работи върху „нов график” за провеждане на парламентарните избори.

Парламентарни избори в страната не са провеждани от 2012 г., когато същият съд постанови, че долната камара на парламента не е избрана конституционно.

Предстоящите избори са третата и последна крачка от пътната карта към възстановяване на конституционността, обявена от тогавашния шеф на въоръжените сили Абдел Фатах ас Сиси, когато той свали ислямисткия президент Мохамед Морси през юли 2013 г.

Първите две стъпки бяха приемането на нова конституция с референдум, което стана през 2014 г., и провеждането на президентски избори, също в края на м.г., на които Сиси бе избран за държавен глава с голямо мнозинство. В отсъствие на парламент сега Абдел Фатах ас Сиси управлява чрез декрети.

Източник: БТА