Плевенчани участват в жива картина на Орлово гнездо
Плевенчани участват в жива картина на Орлово гнездо / dariknews.archive

Възстановка на един от най-вълнуващите моменти от Освободителната руско-турска война - преминаването на отряда на ген. Павел Карцов през Балкана, ще бъде представена за първи път днес на Беклемето в чест на Трети март. В живата картина ще вземат участие около 100 човека от цялата страна, сред тях са и 10 представители на регионалния клуб към Националното дружество „Традиция" в Плевен.

Възстановката ще пресъздаде събитията, свързани с преминаване на отряда на ген.Карцов през Троянския балкан и боевете при „Орлово гнездо" - Беклемето. Присъстващите ще могат да научат много за войната, тъй като сценарият е много подробен и точен, увериха от „Традиция".

В първа сцена е представен Военният съвет в района на Главната квартира на Руската Дунавска армия в с. Пордим, където главни действащи лица са ген.Тотлебен, император Александър Втори, брат му - Великият княз Николай Николаевич, ген. Обручев, адютант ген. Милютин. Втора сцена показва срещата между Великия княз Николай Николаевич и ген.Карцов в Главната квартира. Трета сцена е посветена на събития в щаба на Карцов, там участва и архимандрит Хаджи Макарий от Троянския манастир.

Автор на сценария за живата картина днес на Беклемето е подп. д-р Мануш Христов от регионалния клуб на „Традиция" в Плевен. От клуба научихме още, че паралелно с днешното си участие, плевенчани подготвят мащабна въстановка и в Плевен. Тя ще бъде по повод 100-годишнината от Първата световна война