Нова вълна на недоволство сред производителите на тютюн
Нова вълна на недоволство сред производителите на тютюн / снимка: БГНЕС, архив

Задава се нова вълна на недоволство сред тютюнопроизводителите. Компаниите спряха да изкупуват продукцията им. Над 300 тона готов тютюн залежава в складовете в Южна България. Най-ощетени са новите производители, които няма да бъдат подпомогнати от държавата, съобщава Нова телевизия.

Най-много неизкупен тютюн има в Пазарджишко. Само в един от складовете в село Капитан Димитриево отлежават 10 тона в кашони. Собственикът ще бъде принуден да изхвърли на боклука 60 000 лева. Той е един от 100-те нови тютюнопроизводители, които не попадат в референтния списък и не получават и стотинка държавни субсидии.

От две години Петър Илинчев се бори да превърне тютюнопроизводството в печеливш семеен бизнес. Вместо това обаче трупа загуби. 10 тона тютюн стоят в склада му, въпреки договорката с голяма компания.   

Като млад тютюнопроизводител Петър не получава субсидии от държавата. Наел е 30 сезонни работници, които също разчитат да получат парите си, след като тютюнът бъде продаден. В момента изкупната му цена е паднала до 3,50 лв/кг.

В съседното село Дебръщица по мазета и складове залежават над 50 тона тютюн. И там производителите имат сключени договори с фирмите-прекупвачи. От ноември обаче никой не е дошъл да вземе продукцията.

И петте компании, изкупуващи тютюна у нас в момента са спрели да взимат нови количества, тъй като складовете им вече са пълни. Производителите искат държавата да задължи фирмите да изкупуват цялото количество, заявено в началото на кампаниите и да въведе минимална цена от 7 лв/кг.

Младите производители като Петър вече са на ръба да се откажат от тютюна, но не виждат друга перспектива, каквато им предложи земеделският министър Десислава Танева. Затова тютюнопроизводителите са решили да се борят за оцеляването на сектора.

Ако в края на идната седмица те не се договорят с държавата какви субсидии ще получават занапред и кога ще бъдат изкупени тоновете тютюн, които в момента залежават по складовете, земеделците ще престъпят към блокада на границите и към гладни стачки, с каквито вече заплашиха.

Източник: Novanews.bg