Разсейването е полезно
Разсейването е полезно / снимка: Guliver/Getty Images

Израелски учени установиха, че разсейването е полезно, защото засилва интелектуалните възможности и подобрява качеството на работата, съобщи в. „Дейли мейл”.

Когато се разсейваме или мечтаем, мозъкът става по-ефикасен. Така се освобождава капацитет за по-ефективна работа. Учените от университета Бар-Илан показаха, че външен стимул с малко електричество може да промени начина на мислени и значимо да засили честотата на мечтите или спонтанните мисли и асоциации, насочени към самия себе си. Те доказаха, че това състояние има стимулиращ ефект върху изпълняването на задачите, креативността и настроението.

Изненадващият резултат от разсейването вероятно се дължи на смесването в един мозъчен район на контролиращи мисълта механизми, свързани с изпълняването на задачи, и освобождаващи мисълта механизми, свързани със спонтанните егоцентрични мечти.

Смята се, че възможностите на човека да внимава имат граница. Според израелското изследване обаче външните стимули, които привидно разсейват, подобряват когнитивния капацитет.

Източник: БТА