С мъжка сватба и кушии в Първомайци отбелязаха Тодоровден
С мъжка сватба и кушии в Първомайци отбелязаха Тодоровден / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

За седма година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват близо 45 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва 16. Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през селото пътници и автомобили.

След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Преди началото й кметът на селото Ясен Янков поздрави гостите на празника, а отец Антоний отпарави празничен благослов. След кратката официална част започна и импровизираното сватбено тържество.  Най-важните роли – на булката и младоженеца бяха поверени на Петър Наков и Иван Шумков. Дегизирани в сватбени одежди, те преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието”.

Младоженците си размениха халки и се разписаха в брачното свидетелство. След гражданската церемония, булката и женихът бяха венчани и от свещеник, в чиято роля умело се превъплати Радослав Симеонов. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите. След това новото „семейство” Грамадански поведоха празничното хоро.