Борислав Борисов: Решението на АБВ за заема не e политическа грешка
Борислав Борисов: Решението на АБВ за заема не e политическа грешка / снимка: БГНЕС, архив

Не било политическа грешка гласуването „за" 16-те милиарда лева дълг. Това стана ясно от думите на председателя на Парламентарната група на АБВ Борислав Борисов в „Седмицата" на Дарик. Той обясни, че би гласувал за два пъти по-голям дълг, ако разходите са инвестиционни.

По думите му двете условия на АБВ са спазени - намаляване на дълга с 2 милиарда и да бъде разработена инвестиционна програма за разходите по дефицита. За министър Горанов, Борисов обясни, че му липсва опит в управлението на взаимоотношенията между правителство и парламент и това води до напрежение между парламентарните групи, подкрепящи правителството.

Разнобой в АБВ, Георги Първанов подава оставка

Борислав Борисов обясни гласуването на АБВ за възможността за взимане на дълг от 16 милиарда лева:

„Нашето условие беше да се намали с 2 млрд. този дълг. Що се отнася до взимането на заема за покриване на дефицит, тук тезата ни е съвсем друга. За да има дефицит, значи има разходи. Въпросът е какво е предназначението на тези разходи. Ако са инвестиционни, бих гласувал дори за два пъти по-голям дълг. Ние получихме отговор на двете наши условия", заяви Борисов.

Относно оставката на Първанов, Борислав Борисов коментира: „Дали сме му звъннали или не, това е домашен въпрос. Той подаде оставка, изразявайки несъгласие с нашето решение и квалифицирайки го като политическа грешка. Това не е политическа грешка. Категорично не приемам тази оценка. Понеже той си подава оставката на това основание, не приемам оценката, и не го приемам за основание за подаване на оставка".