Бюджетът на Асоциацията на ВиК Сливен е над 30 000 лева
Бюджетът на Асоциацията на ВиК Сливен е над 30 000 лева / Дарик Сливен, Архив

Общият бюджет на Асоциацията на ВиК за 2015 г бе приет на Общо събрание. Планираните приходи в приетия за тази година са 34 259 лв. Сумата от вноските на държавата е 11 974 лв. , а сумата от вноските на общините - 22 285 лв.

Според дневния ред, участниците в заседанието трябваше да вземат решение за предоставяне на принципно съгласие за сключване на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на В и К системите и съоръженията, както и предоставянето на В и К услуги с действащия В и К оператор – „В и К Сливен“.

До този момент между ВиК оператора и общините, които са членове на Асоциацията по ВиК, не е сключван договор, посочиха от Областна администрация. След даденото принципно съгласие, договорът предстои да бъде обсъден на следващо заседание на асоциацията. Той предвижда регламентиране на задълженията на ВиК оператора по стопанисване на ВиК системите и съоръженията, предоставяне на услуги с необходимото качество на потребителите и извършване на инвестиции.

Важна негова част ще бъде разписване на механизми за контролиране дейността на ВиК оператора от страна на Асоциацията по ВиК.

Участие в Общото събрание  взеха представителят на община Твърдица в асоциацията – Атанас Атанасов, кмет на общината и упълномощените представители на Община Сливен Община Нова Загора и на Община Котел.