Р.Петков: АБВ трябва да е гарантът, че няма да се разходват повече от 14 млрд лева от дълга
Р.Петков: АБВ трябва да е гарантът, че няма да се разходват повече от 14 млрд лева от дълга / dariknews.archive

АБВ трябва да е гарантът, че няма да се разходват повече от 14 млрд лева от външния дълг, чрез вицепремиера Ивайло Калфин и парламентарната група, и за целта ще бъдат разработени съответните механизми за контрол. Това заяви в студиото на „Лице в лице" по bTV зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той е на мнение, че декларираното от финансовия министър - за редукция на дълга с 2 млрд лева - има своята тежест като гаранция, изречено от парламентарната трибуна. „За съжаление президентът Първанов има своите основания за недоверие. Трябва да кажа, че предложенията, които той направи на днешното ни заседание, бяха в тази посока да се разработят механизми за контрол", каза още зам.-председателят на партията. Той дебело подчерта, че АБВ не приема подхода на ГЕБР и партията ще настоява за много по-ефективни механизми на взаимодействие. „Трябва да се носи отговорност за начина, по който се предлагат стратегически решения. Не може парламентът да бъде замерян с такива решения и да се очаква от него адекватно действие в последния момент, да не кажа - след последния момент", коментира Петков.

На въпрос - ако партията бъде поставена пред избора, да остане във властта или да продължи да бъде водена от лидера си Георги Първанов, Румен Петков отговори, че участието на АБВ във властта никога не е било самоцел, но начин за реализиране на конкретни политики. Той добави, че партията ще предложи цялостен пакет от социални мерки и в случай, че не бъде приет, АБВ няма основание да продължи участието си във властта. „Ще предложим конкретни мерки в сферата на икономиката, които да й създадат друго лице и друг атмосферен климат за развитие на страната.", каза още Петков.

По повод обявеното от Георги Първанов, че депозира оставката си като председател на ПП АБВ,  Румен Петков е категоричен, че този въпрос не стои на дневен ред. „Считам, че за обществото е очевидно че това действие на г-н Първанов ще бъде отхвърлено и оставката му няма да бъде приета от членовете на АБВ", посочи той. „Всеки от нас категорично е заявил, че не приема това негово решение и се надявам, че Първанов ще се слуша в нас", каза Петков и добави, че партията ще съсредоточи усилията си върху предстоящите местни избори, без да обсъжда решението за оставка.