Мерки срещу туларемия
Мерки срещу туларемия / областна администрация Сливен

Във връзка с връзка с регистрираните вече 14 случая на заболяването туларемия в различни областни на страната от началото на годината Областната епизоотична комисия в Сливен  излиза с препоръки кметовете на населените места.

Със заповед на Областния управител и разпоредено незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата  и разпространението на заболяването туларемия на територията на областта. Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Сливен да създаде организация за запознаване на лечебните заведения в областта с проблема и насочване на вниманието им към възможността за възникване на туларемия в област Сливен. Ръководителят на Ловно-рибарски съюз Сливен да информира ловците за основните мерки за предпазване от туларемия чрез предоставен от РЗИ Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Сливен информационен материал.

Директорите на РЗИ Сливен и ОДБХ Сливен при възникване на туларемия на територията на областта да организират съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване и предприемане на противоепидемични мерки.

Кметовете на общини Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица да предприемат мерки за стриктно извършване на дератизационни и дезинсекционни дейности на територията на съответната община.

Основните предпазни мерки са да не се допускат плъхове в жилищните и производствените сгради и съоръжения, да се осигури плъхонепроницаемост в помещенията за съхранение на хранителни продукти и питейна вода. Да се избягва пиене на вода от непроверени източници, да се измиват обилно плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, да се прави оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и да се използват лични предпазни средства при обработка на кожа или пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с много висока устойчивост: в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите на кърлежите – до 8 месеца. Пряката слънчева светлина убива тези бактерии за 20 мин, температура от 60 градуса по Целзий – за 5 минути, дезинфектанти – също за няколко минути. В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни.

Първостепенно значение като източник и резервоар на инфекцията в природата имат мишевидните гризачи (полски и домашни мишки, воден плъх) и зайците. Болният човек не е източник на зараза.