Шествие срещу ксенофобията и вандализма
Шествие срещу ксенофобията и вандализма / Дарик - Благоевград, архив

В Гоце Делчев се проведе шествие за толерантност срещу оскверняването на религиозни храмове.

Митингът е иницииран от Районното мюфтийство и е под мотото „Не на омразата! Не на ксенофобията!”.

С цел осъждане на осквернителните действия и ксенофобски вандалски прояви срещу сградата на мюфтийството в Гоце Делчев, и в подкрепа на провеждащото се шествие за толерантност, ръководството на НПО "Дружба РОДИНА" излезе с изрична своя декларация.

"Ние призоваваме към цивилизовано поведение по отношение на храмовете, на която и да било религиозна общност, защото не чрез хулиганство, вандализъм или насилие можем да решаваме житейските проблеми на нашата българска общност", категорични са организаторите.

"Нека си спомним думите на великия Гоце Делчев, който казваше за бъдещето: „Аз виждам света единствено като поле за културно съревнование между народите". Нека живеем с този силен завет и с тези светли идеали, а не с изкривените представи за света на някои, които всеки ден режат глави на невинни хора, посягат на религиозни храмове, или рушат паметници на културата и на човешката цивилизация. Нашият народ е друг народ - няма български мюсюлмани или християни, които да прекрачат границата на хуманизма и да злепоставят своята религия. Това ни прави братя и единна българска нация в цивилизования свят", се казва в декларацията.