Конски Великден е, 8500 пловдивчани празнуват
Конски Великден е, 8500 пловдивчани празнуват / www.apriltsi.net

8500 пловдивчани празнуват своя имен ден днес, на Тодоровден или познат още като „Конски Великден“. Това съобщиха за Дарик от ГРАО-Пловдив.

Близо 3500 са кръстените Тодор, 666-ма са с име Теодор, а името Божидар носят 958 пловдивчани.

Сред пловдивчанките, най-многобройни са именничките Теодора (1470), Тодорка (968), Дора (379), Тодора (264) и Божидара (203).

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Празникът няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост, отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни.

Познат е още като "Конски Великден", защото се празнува най-вече за здравето на конете.
Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда на кон пролетното поле да провери растат дали растат посевите, след това забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича деветте си кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете. На празничната трапеза трябва да присъства пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи и варена царевица.