Звездата на глем рока Гари Глитър получи 16 години затвор за педофилия
Звездата на глем рока Гари Глитър получи 16 години затвор за педофилия / Guliver/Getty Images

Бившата британска звезда на глем рока Гари Глитър беше признат за виновен за три педофилски престъпления, извършени срещу непълнолетни момичета между 1975 и 1980 година. За тях музикантът ще лежи 16 години в затвора, съобщиха световните информационни агенции.

Бившият певец, който е на 70 години и чието истинско име е Пол Гад, беше признат от лондонски съд за виновен за опит за изнасилване, за блудства и за сексуални отношения с малолетна. Три от другите обвинения срещу него отпаднаха.

Бившата звезда на глем рока беше квалифициран от полицията като "рецидивиращ сексуален хищник". Той се възползвал от две момичета на 12 и 13 години, като ги примамил в ложата си. Най-малката от жертвите му била на по-малко от 10 години, когато се опитал да я изнасили през 1975 година. Самият Гари Глитър не се призна за виновен за нито едно от тези престъпления.

Гари Глитър бе задържан на 28 октомври 2012 година в Лондон, след като във Великобритания гръмнаха шумни педофилски скандали, свързани с известни лица от шоубизнеса.

Това не бе първото обвинение срещу Глитър в педофилия. През 1997 година, след като беше качил в компютъра си педофилска порнография, той бе осъден на 4 месеца затвор. Бягайки от медиите, музикантът се скри в Камбоджа, откъдето беше изгонен през 2002 г. заради обвинения в педофилия.

През 2006 г. за подобни престъпления Глитър беше осъден на три години затвор във Виетнам. След като лежа зад решетките 2 години и 9 месеца, той се завърна във Великобритания през 2008 г. Кариерата на Глитър започва през 1960 г. По време на нея той е продал над 20 милиона плочи.

Източник: БТА