Декларацията за облагане на доходите изчислява автоматично данъка
Декларацията за облагане на доходите изчислява автоматично данъка / Thinkstock/Getty Images

Декларацията за облагане на доходите с баркод изчислява автоматично дължимия данък, след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, посочват от НАП.

Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на агенцията и да се попълни "офлайн", обясняват данъчните.

Подаването на декларация с баркод гарантира, че няма да се допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от декларациите ръчно, тъй като информацията
директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Подаването на декларацията с баркод става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

От НАП уточняват също, че декларацията за облагане на доходите може да се подаде директно по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Това дава възможност за ползване на отстъпка от 5 процента от данъка за довнасяне. От тази година всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, може да ползва отстъпка от 5 процента от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък, напомнят от НАП. Получаването на ПИК е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне, напомнят от НАП. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".