Патриотичният фронт с предложения за образованието
Патриотичният фронт с предложения за образованието / DarikNews.bg

155 поправки в проектозакона за образованието внесе Патриотичният фронт. Според коалицията новият закон трябва да носи името „Закон за българската просвета". Патриотите настояват да се запази завършването на основно образование в 8 клас, а детската градина да стане задължителна за 4-годишните деца. Това каза в СТАРА Загора депутатът Милен Михов.

Относно учителите от Патриотичния фронт предлагат до 2018 година бюджетните разходи за образование да стигнат 5%, трудовото им възнаграждение да бъде законодателно фиксирано, а при пенсиониране да получават не по-малко от 10 брутни заплати. При формирането на делегираните бюджети да се отчитат и качествените показатели, броят на паралелките и учителите.

Патриотичният фронт е против финансирането на частните училища и детски градини, както и против закриването на помощните училища, допълни Милен Михов.

Директорите на училища да се назначават след конкурс за 4-годишен мандат, с възможност за още най-много 4 години, предлагат още от Патриотичния фронт. Според тях трябва да се въведе само по един учебник за всеки от общообразователните предмети и три учебника за останалите.