Щети за половин милион са нанесени от икономически престъпления в Ловешко
Щети за половин милион са нанесени от икономически престъпления в Ловешко / dariknews.archive

През 2014 г. са регистрирани 540 заявителски материала за икономически престъпления, извършени на територията на Ловешка област, с нанесени щети от 519 хил. лв. Това става ясно от отчета за дейността на Областната дирекция на МВР в Ловеч през миналата година, представен от директора на полицията Георги Иванов.

Спрямо 2013 г. престъпленията са с четири повече, но щетите са с около 400 хил. лв. по-малко. С мнение за образуване на досъдебно производство по извършените проверки са приключени 427 материала, а с мнение за прекратяване - 90. Така остават 23 неприключени предварителни проверки. През периода общият брой на разкритите престъпления е 75. При анализа на структурата на икономическата престъпност е видно, че най-голям относителен дял заемат престъпленията в  горското стопанство - 327 (60 %), следвани от документните престъпления - 83 (15 на сто), продажбата и съхранението на акцизни стоки без бандерол - 49 (9 %), измами - 28 (5 на сто); престъпления против собствеността - 3 %, и др.

По линия „Акцизи" през 2014 г. са провеждани ежеседмични специализирани полицейски операции (160 броя), което е дало своя положителен резултат и броят на този вид престъпления е намалял с 23 спрямо 2013 г., или с 32 %.

В държавната и общинската администрация са регистрирани 62 престъпления и те бележат устойчивост спрямо предходните две години. От тях са приключени с мнение за образуване на досъдебно производство 31 престъпления. За корупционни престъпления са осъдени 10 лица.