Първата церемония по награждаване в конкурса Събитие на годината в областта на културата
Първата церемония по награждаване в конкурса Събитие на годината в областта на културата / Клуб на будителите

Първата церемония по награждаване на победителя в конкурса "Събитие на годината в областта на културата" - Габрово 2014 г. се провежда днес от 19:30 часа в Изложбената зала на художествена галерия "Христо Цокев". Час преди това на същото място може да бъде гледан моноспектакъл по Лев Толстой.

По време на самата церемония един от зрителите ще бъде поканен да връчи наградата. На случаен принцип сред всички близо хиляда участници във вота и гласуването е избран Пламен Лалев Първов. Организаторите от Клуба на будителите ще му връчат плик с 500 лева, които той на свой ред официално ще предостави за бъдещите творчески намерения на създателите на едно от номинираните събития.

Според вота на зрителите това събитие ще стане победител в надпреварата, която протече близо два месеца.

Номинирането, а после и гласуването за Събитие на годината бе предимно във Фейсбук, където гласуваха най-много габровци; с писма до електронната поща на Клуба на будителите, където бяха преброени и доста гласове от чужбина; а така също и с листчета в специални урни, поставени на места, където се събират повече хора.

Победителят ще бъде обявен тази вечер на тържествена церемония в Художествена галерия „Христо Цокев“. За участие в надпреварата габровци номинираха 23 прояви – концерти, изложби, литературни конкурси, спектакли, фестивали и др.

Техните организатори са поканени да се представят по оригинален начин пред гостите, да покажат снимки, да предизвикат интерес чрез невербални форми.

Преди церемонията, от 18:30 часа, любителите на Мелпомена ще могат да гледат моноспектакъла “Холстомер. История на един кон” по Лев Толстой.

Театралната изява е съвместна инициатива на Университетския театър, НБУ и Студио 313, която се осъществява със съдействието на Министерството на културата. В представлението участва актьорът Веселин Мезеклиев, композитор е Георги Попов, а костюмите са дело на Свила Величкова.