Зам.-министър инспектира нов център за деца  с увреждания
Зам.-министър инспектира нов център за деца с увреждания / община Долни чифлик

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети новия Център за настаняване от семеен тип в гр. Долни чифлик. В него се финализира трансферът на деца с увреждания от домовете в Рудник и Крушаре. В дома вече живеят осем деца, а общият му капацитет е за 12 души. До седмица тук ще бъдат приютени и останалите четири деца – по две от Рудник и от общността.  Изграждането на центъра, неговото оборудване и оформянето на дворното пространство струваше 587 065 лв. Парите бяха осигурени по Програмата за развитие на селските райони на Европейския земеделски фонд.

„Пристрастена съм към проблема и затова оценявам високо направеното досега в този нов център за настаняване от семеен тип. Поздравявам екипа от общината и от центъра,  които реализират проекта. Предстои им още много работа,  ще срещат още трудности, но ние затова сме тук – за да помагаме, когато има нужда и възможности”, заяви след посещението си зам.-министър Русинова.

Проектът, който се реализира, се нарича „ Дом за нашите деца – устойчива деинституционализация на деца с увреждания чрез разкриване на нова социална услуга” и  е на стойност малко над 185 000 лв. Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфиннасирана от Европейския социален фонд.  По него се осигуряват средствата за функционирането на центъра. Тук вече работят на постоянни трудави договори медицински и социални работници, психолог, рехабилитатор, възпитатели, детегледачи и обслужващ персонал. На граждански договори има логопед, масажист, методолог и др. В шест слънчеви стаи са настанени по две деца. Има  дневна със столова и кухненски бокс, две обширни бани, занимални, пералня, котелно за локално отопление и др. За децата е осигурена 24-часова грижа, обясни управителката на дома Веселина Георгиева. А според  психоложката Силвия Ганова и социалния работник Златина Стоянова, първите пристигнали деца вече са започнали да се адаптират към новата си среда.