Между минус 8 и минус 3 градуса ще са ниските температури през март
Между минус 8 и минус 3 градуса ще са ниските температури през март / dariknews.archive

Най-ниските температури през месец март ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Той прогнозира, че тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8 градуса, а в планините - между минус 7 и минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините - между 60 и 100 л/кв.м.

Март ще започне с облачно време на места със слаби превалявания от дъжд, в планините - от сняг, прогнозира метеорологът. Според него през периода 2-4 март валежи не се очакват, а облачността ще се разкъса на места и ще намалее до слънчево време. Температурите ще се повишат.

От 5 до 10 март ще има валежи, на места значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.

През първата половина от второто десетдневие ще бъде относително студено, предимно облачно и на отделни места ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания ще има около 16 и 20 март.

В началото на третото десетдневие температурите относително ще се понижат, отновоще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. През втората половина на периода температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25 март и в края на месеца, прогнозира Красимир Стоев.

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7.03 ч. и залязва в 18.16 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7.12 ч., и залязва в 19.51 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 39 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 5 март -пълнолуние, на 13 - последна четвърт, на 20 - новолуние, а на 27 март - първа четвърт. Началото на астрономическата пролет настъпва на 21 март в 0 часа и 45 минути.

Подробна информация за времето вижте на Sinoptik.bg

Източник: БТА