В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка
В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка / netinfo

За трета поредна година учениците от СОУ„Христо Ботев”-Кубрат участват в инициативата „Ден на розовата фланелка” – съобщиха от училищната управа. Под този надслов всяка последна сряда на месец февруари по света се отбелязва Деня за борба с тормоза в училище.

За учениците в кубратското школо символът на „розовата фланелка” бе знаков през целия ден - някои ученици и учители бяха с розови дрехи, други с различни аксесоари, най-често панделки. В класовете имаше розови балони и топки. Малките ученици от кръжока по английски език пък бяха апликирали малки розови блузки и лентички с надпис „Не на тормоза в училище”, които закачиха на всички ученици и учители от училище.

Като част от Мрежата на Националния алианс за работа с доброволци в СОУ“Христо Ботев“-Кубрат осъществиха акция: „Само ти си способен да се обявиш срещу тормоза и насилието” с много събития. Изработиха стикери на които е описано: „Какво е тормоз”, „Какво да направя, ако съм тормозен или съм свидетел на тормоз?”, „Какво да направя, за да контролирам собственото си насилствено поведение?”. Стикерите бяха залепени във всяка класна стая в учебното заведение.

В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo

В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo

Ученици от 11а клас се срещнаха с малките четвъртокласници и им представиха послание, че приемайки ги в прогимназиален етап на обучение през следващата учебна година ще ги посрещнат без тормоз и винаги ще ги закрилят и помагат. Доброволците от 10а клас проведоха тренинг на учениците от първите класове, като играха игрите „Кой съм аз?” и „Горещия стол”. В първата игра малчуганите имаха за задача да нарисуват себе си, да се представят с няколко кратки изречения, (вкл. Какво най-много харесват в себе си; Кога се чувстват щастливи и кога тъжни), след което да поставят рисунката си в стаята, където решат. На „горещия стол” трябваше да седне всяко едно дете, а всички останали да му кажат какво харесват в него.

Доброволците от всички класове организираха изработване на групови рисунки с надслов „Не на тормоза в училище”. Рисунките бяха окачени в класните стаи.

В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo

В Кубрат отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo