Плевен отбелязва 3-ти март с изложби, концерти и празнична заря
Плевен отбелязва 3-ти март с изложби, концерти и празнична заря / dariknews.archive

С поредица от прояви тази година Плевен отбелязва Националният празник - 3 март. Първите две събития от празничната програмата бяха в рамките на изминалата седмица - откриването на изложбата «Уникални реликви на българското Възраждане» в къщата-музей «Цар Освободител Александър II" и традиционната ежегодна изложба на детски рисунки „Освобождението" в Панорама „Плевенска епопея 1877".

В петък от 11:00 часа в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец" ще бъде отслужена и панихида в памет на 134-ата годишнина от гибелта на Цар Освободител Александър II.

Празничните прояви на самия 3 март ще започнат от 9:00 часа, когато ще стартира лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи - Плевен". Награждаването ще се състои на пл. „Възраждане" в 10:00 часа. От 11:00 часа с издигане на националното знаме на централния площад ще започне тържественият ритуал, посветен на 137-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Свещеници от плевенски храмове ще отслужат пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец" панихида в памет на загиналите воини от Съюзническата армия. Слова ще произнесат кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Ралица Добрева. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към освободителите.

В 12:00 часа в залата на ДКТ „Иван Радоев" е празничният концерт „България - Майка страдалница" с участието на Ансамбъл „Мизия", Общинския хор „Гена Димитрова", Общинския духов оркестър, изпълнители от НУИ „П. Пипков".

Тържествата по случай националния празник ще завършат с празнична заря с начало 20:00 часа.