Близо 1200 нарушения на трудовото законодателство от началото на годината
Близо 1200 нарушения на трудовото законодателство от началото на годината / DarikNews.bg, архив

271 проверки по спазване изискванията на трудовото законодателство, като 21 от тях са съвместно с представители на други контролни органи са направили специалистите от Инспекция по труда - Сливен за периода 5 януари – 20 февруари. Констатирани са общо 1199 нарушения. Установени са 11 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение. От инспекцията напомнят, че работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

За констатираните нарушения са дадени 1149 задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 54 актове за установени административни нарушения.

През указания период са постъпили 9 искания, сигнали и запитвания от граждани. Решени са всички. По–голямата част от исканията се отнасят до неизплащане на трудови възнаграждения и обезщетения. Повечето жалбоподатели са с прекратени трудови правоотношения.

 

Контролните органи на Инспекцията по труда могат да дават предписания по реда на чл.404, ал.1, т.1 от КТ за преустановяване на нарушенията на трудовото законодателство, допуснати от работодателите при изпълнение на задължението им да изплащат точно и своевременно полагащите се трудови възнаграждения на наетите работници и служителите. В случаите, когато трудовите правоотношения са прекратени, в преобладаващата съдебна практика е възприето становището, че се касае за имуществени спорове с гражданскоправен характер между работници и работодатели, които следва де се решат единствено по исков ред пред граждански съд. Въпреки това Инспекцията по труда извършва проверки по всички постъпили искания и сигнали в законоустановените срокове и прилага законовите си правомощия.