Съдът отхвърли жалбата срещу  продажбата на тролейбусната мрежа в Добрич
Съдът отхвърли жалбата срещу продажбата на тролейбусната мрежа в Добрич / Sofia Photo Agency, архив

Административният съд в Добрич отхвърли жалбата на Веселин Влаев срещу решението на Общинския съвет за продажба на контактната тролейбусна мрежа в града чрез публичен търг с тайно наддаване при начална тръжна цена – 1 200 000 лева без ДДС. 
Жалбоподателят се осъжда да плати на Общинския съвет 300 лева за съдебно – деловодните разноски. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Веселин Влаев обжалваше решението за продажба на тролейбусната мрежа с мотива, че оценката, послужила за база при определяне на началната тръжна цена, не е изготвена от лицензиран оценител. Според съда обаче приложените по делото доказателства показват, че конкретната оценка е направена на база оценителски доклад от такова лице, като по делото е приложен и сертификатът му за оценителска правоспособност. Това, че самата фирма няма такава правоспособност, не е от съществено значение за случая, след като тя е изпълнила задачата си, като е сключила договор с цел представяне на оценката с лицензиран оценител, посочват от съда.

Анализът на представените доказателства сочи, че оценка е изготвена на базата на извършени фактически действия по инвентаризация на мрежата, въз основа на което е определена и началната тръжна цена.

Съдът счита, че приетата за начална тръжна цена оценка е изготвена при спазване изискванията на материалния и процесуалния закон и не са налице нарушения, които да налагат отмяната на решението на това основание.

Неоснователно е и оплакването относно неприлагането на тръжната документация и договора, сключен във връзка с продажбата. Проведеният впоследствие търг, обявяването за спечелил търга и законосъобразността на тези действия биха могли да се обсъждат в производство, образувано по жалба срещу търга.