Добричките възстановчици отбелязват 3-ти март с поредица от участия
Добричките възстановчици отбелязват 3-ти март с поредица от участия / Дарик Добрич, архив

В три мероприятия ще вземат участие възстановчиците от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” в дните около националния празник 3-ти март и 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Добричкият военно-исторически клуб, който е сред най-добре подготвените в страната, ще проведе и самостоятелно мероприятие в Провадия, където ще бъде пресъздадено посрещането на руските войски в града. Събитието се провежда за втора поредна година по инициатива на община Провадия. Добричките възстановчици ще минат в строеви марш по централните улици на града и ще застанат като почетен караул по време на панихидата в памет на загиналите за свободата на България. Ще бъде пресъздадено и влизането на драгунски разузнавателен разезд, както и посрещането на генерал Манзей в освободения град.

На 1 март представителна група на добричкия клуб ще включи в първата възстановка “Преминаването на Троянския Балкан от отряда на генерал Карцов и боевете за местността Орлово гнездо”. Възстановчици от цяла България ще вземат участие в живата историческа картина, която ще върне зрителите към тежките сражения, които се водят през януари 1878 година. В сурови зимни условия – огромни преспи и снежна буря отрядът на генерал Павел Карцов се насочва към Троянския проход, отбраняван от шест табора редовна турска войска. След тридневни сражения турците са принудени да се оттеглят, а руснаците продължават настъплението си към Кърнаре, преодолявайки по пътя предизвикателствата на суровата зимна планина. В “бойно поле” за възстановката ще бъде превърната местността Беклемето в Троянския Балкан, а първата пушка се очаква да гръмне около 10.30 часа.

Навръх националния празник 3-ти март група от 15 добрички реконструктори ще се включи във второто издание на възстановката, пресъздаваща освобождението на старата столица Велики Преслав и боевете край село Светлен. Организатор е Регионален клуб “Седми Преславски полк” с подкрепата на Общината в старопрестолния град. 

Добричките възстановчици отбелязват 3-ти март с поредица от участия
netinfo