300 000 лева укрит оборот на магазин в Добрич разкри  НАП
300 000 лева укрит оборот на магазин в Добрич разкри НАП / dariknews.bg

300 000 лева укрит оборот на магазин за китайски стоки в Добрич са разкрили данъчните, съобщават от НАП. При дистанционно наблюдение на касовите апарати на търговски обекти в града е установено, че магазинът има нереално ниски обороти.

Екипи на „Оперативни проверки” при НАП - Добрич са осъществили физически контрол върху обекта и са установили, че масово продажбите не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция. Данъчните установяват още, че касовите бележки на клиентите се издават от компютърна система с нефискален принтер.

В магазина на фирмата са изведени справки и са снети данни от компютърни конфигурации, според които реалният оборот от месец декември до момента е близо 300 000 лева, а отразеният бил около 24 000 лева.

На фирмата са съставени 7 акта за нарушаване на данъчните закони. Ще бъде извършена пълна инвентаризация и ревизия, за да се установи реалният оборот и да се начисли дължимият данък.

От началото на годината екипите на „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 124 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, сладкарници и др. Съставени са 40 акта за установяване на административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки, разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби.

От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.