Зеленогорски: Необходими са ни 19 милиарда дълг
Зеленогорски: Необходими са ни 19 милиарда дълг / DarikNews.bg, архив

Необходимият дълг, за да бъде страната стабилна финансово, не е 16, а 19 милиарда лева. Заради идеята да се оптимизират разходите и да се повиши събираемостта в приходната част ще бъдат одобрени с три милиарда по-малко, заяви във Варна съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Той обясни, че на практика това не е нов дълг, а рефинансиране, което би дало спокойствието, че за всички важни сфери ще има достатъчно финансиране. Три четвърти от парите са нужни за обслужване на падежи по стари дългове, а около 4 милиарда - за дефицит, който ще бъде покриван през 2015-та, 2016-та и 2017-та година.

Ако дългът не бъде одобрен, не е изключено да се стигне до предсрочни парламентарни избори, посочи Зеленогорски и призна, че по въпроса е имало проблем с комуникацията, както вътре в коалицията, така и с обществото. Той изрази надежда, че след една по-широка дискусия заемът ще бъде подкрепен и от Патриотичния фронт.

Стратегията за регионално развитие до 2020 година трябва да се актуализира, за да бъдат преодоляни различията между изоставащите и по-напредващите региони, коментира още Найден Зеленогорски. Има идея в места с нива под средните за страната да се въведат преференции за бизнеса, както и бонус точки при оценяване на европроектите. Реформаторите ще настояват в програмата на правителството да се заложи като важен приоритет и построяването на максимален участък на магистрала "Хемус".