Кънев критикува Горанов, представил по катастрофален начин намеренията за дълга
Кънев критикува Горанов, представил по катастрофален начин намеренията за дълга / снимка: dariknews.bg

Предложението държавата да вземе 16 милиарда лева заем е много добро, но не бе представено както трябва от финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви в Пловдив лидерът на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев.

Това е успешен модел за управление на държавния дълг, който се използва от повечето държави от Централна и Източна Европа. Той ще свали рязко дълговите плащания на страната, а лихвите по общия публичен дълг ще бъдат стабилизирани. Това показва предприемчивостта на правителството, което не взема нов дълг, а се подготвя да емитира дълг, посочи Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че в случая има консолидиране на всички стари дългове плюс още 4 милиарда лева за инвестиции, обединени в 30-годишен хоризонт при ниски лихви.

Радан Кънев не спести критиките си към финансовия министър Владислав Горанов, който по думите му "представил катастрофално идеята за 16-милиардния заем". „Това издава липса на диалог вътре в коалицията и с гражданите, а БСП и "Атака" получиха възможност да критикуват. Така добрата идея, вместо да получи подкрепа, бе подложена на унищожителна критика", подчерта Радан Кънев.

Той заяви, че Реформаторският блок ще иска подробен разчет от Министерството на финансите как ще бъдат инвестирани 4-те милиарда лева.

Лидерът на ДСБ бе гост на учредяването на Реформаторски бизнес клуб в Пловдив, който обединява представители на бизнеса от цялата страна.

Други новини от Пловдив