С богата програма Горна Оряховица ще чества 145 г. от обявяването си за град
С богата програма Горна Оряховица ще чества 145 г. от обявяването си за град / снимка: DarikNews.bg, архив

Изключително богат и пъстър ще бъде културният календар на Горна Оряховица за 2015 год. Общинската администрация ще зарадва жители и гости с мащабни форуми и пищни концерти. Причината е честването на 145- годишнината от провъзгласяването на Горна Оряховица за град.

„Като част от празничните прояви е формиран детски парламент в ЦДГ „Щастливо детство”, каза зам.-кметът Йорданка Кушева. Тя съобщи, че малчуганите подготвят редица инициативи, които са посветени на годишнината. Културно- образователни дискусии, етнографски форум, концерти с различни изпълнители и конкурси са част от празничната програма.

Един от акцентите е празникът на горнооряховският суджук, който се превърна в любимо събитие на малки и големи. „Поканили сме много гости, но ще останат изненада”, загатна Кушева.

Вече стартира и художествен конкурс на тема „Символите на Горна Оряховица”, който е посветен на знаковата годишнина. Целта е учениците да се запознаят с историята на града и да се засили интереса им към ключовите личности и събития от миналото, наложили се като символи. В творбите си младите хора могат да представят своята гледна точка за новите символи на града, формиращи съвременния му облик.

В конкурса могат да вземат участие всички ученици от I до XII клас. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи. Всеки участник може да се представи само с една своя работа. Техники и жанрове на творбите могат да бъдат акварел, пастел, темпера, масло, графика, смесена техника, компютърна графика. Крайният срок за представяне на творбите са 3 април в Художествената галерия „Недялко Каранешев. Най- добрите работи ще бъдат подредени в изложби.