Лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ
Лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ / снимка: sxc.hu
Лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ
78173
Лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ
  • Лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ

У нас има заплашително ниски количества от някои лекарства, вследствие на паралелен износ. Сред тях са лекарства за онкоболни, както и медикаменти за лечение на ревматологични заболявания. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, като добави, че в момента у нас няма регулация, по която Изпълнителната агенция по лекарствата да следи паралелния износ на медикаменти.

Така се стигало до моменти, в които определени лекарства липсват в родните аптеки.

Болни от диабет остават без инсулин

След като лекарствената агенция не може да следи паралелния износ на медикаменти, това създава рискове и заплахи от недостиг на някои от тях, тъй като производителите им търсят чужди пазари, посочи д-р Бойко Пенков: „Самите компании контролират паралелния износ. За да можеш да получиш право на паралелен износ, ти си търговец, трябва да се обърнеш към притежател на разрешение за употреба - дали той има излишък - брой опаковки, и получаваш разрешение от него съответните количества да ги изнесеш еди-къде си".

Когато обаче това не се контролира, се стига до моменти, в които липсват лекарства. „В края на миналата година и началото на тази сме обсъждали с колегите от НЗОК, че има заплашително ниски количества от дадени лекарства, на базата на атрактивните ниските цени тук. Най-вероятно това се дължи на износ", добави д-р Пенков.

За да се подобри контрола се обмисля да се въведе списък за наблюдение на всички медикаменти, които не са достатъчни или през годините са липсвали.

„Искаме да ни върнат отново правата. Когато ги наблюдаваме и видим, че има риск за достъпа на българи до качествено лечение, особено важно за неговото здраве и живот, да забраним износа", подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Така ще се контролира легалният паралелен износ. Съществува обаче и реекспорт, който е незаконен и точно неговото овладяване е трудното, посочи още Пенков.

Междувременно по време на заседание на парламентарната здравна комисия към ресорния министър д-р Петър Москов бе отправена критика от пациентски организации заради намерението да се увеличи състава на Надзорния съвет на Здравната каса с още двама представители на държавата.

Пациентите са категорични, че това ще одържави институцията, ще дискриминира болните у нас и ще обезсмисли съществуването на надзорен съвет, тъй като решенията в него ще се взимат от представителите на държавата, които ще са мнозинство.