Над 11% повече пари за култура в бюджет 2015 на Община Шумен
Над 11% повече пари за култура в бюджет 2015 на Община Шумен / netinfo

Средствата за култура, заложени в бюджет 2015 на Община Шумен, са с 11,65% повече в сравнение с миналата година, като общият им размер е 1.9 млн. лева. Парите, предвидени за социални дейности, пък са с близо 5 % по-малко. Намалението при отпуснатите средства за образование е с около 2%.

Бюджетът за 2015 година, който беше приет на заседание на Общинския съвет днес, е в размер на близо 58 млн. лева , като държавната субсидия е близо 29 млн. лева, а собствените приходи са малко над 23 млн. лева.

„В тази ситуация бюджет 2015 е бюджет на статуквото с основна цел да не се допускат сривове при функциониране на бюджетните структури, но за сметка на растежа. Собствените средства са ангажирани във все по-голяма степен за изплащане на заеми и лихви, както и на други трансфери", обобщи председателят на Постоянната комисия по „Бюджет и финанси" Христо Дечев, а председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев определи бюджет 2015 като „най-консенсусния бюджет" за целия мандатен период.

Кметът на Шумен Красимир Костов пък заяви, че бюджетът гарантира нормалното функциониране на основните структури по общинските дейности. „Важното е, че нямаме нови изменения на таксите. Приходите са нормално пресметнати, дори в някои от тях има напрегнати претенции", допълни той.

Бюджетът беше приет с 28 гласа „за", о „против" и 5 „въздържал се".